Το Εργαστήριο Ηλεκτρονικής (ELLAB) ενδιαφέρεται για μια αμειβόμενη θέση ερευνητή στα πλαίσια του ερευνητικού έργου DeepSky (ΕΔΚ Β’ ΚΥΚΛΟΣ).
➢ Το έργο DeepSky (https://deepsky-project.com/index.php/en/) βασίζεται στην ταυτόχρονη χρήση και ανάλυση δεδομένων από κάμερες στο ορατό και το θερμικό υπέρυθρο, με αποτέλεσμα την ταυτόχρονη εκτίμηση πολλών γεωφυσικών παραμέτρων (ηλιακή ακτινοβολία, ποσοστό και είδος νέφωσης, οπτικές ιδιότητες νεφών και αιωρούμενων σωματιδίων κ.α.). Έτσι, θα συνδυαστούν οι πληροφορίες των εικόνων, οι εκτιμήσεις από μοντέλα διάδοσης της ακτινοβολίας αλλά και οι τεχνικές υπολογιστικής όρασης και βαθείας εκμάθησης για την εκτίμηση γεωφυσικών μεταβλητών, τόσο για την ημέρα όσο και για τη νύχτα.
➢ Το Εργαστήριο Ηλεκτρονικής (ELLAB) στο έργο ασχολείται με την ανάπτυξη του λογισμικού βαθείας εκμάθησης και υπολογιστικής όρασης για την ανάλυση των νεφών και των χαρακτηριστικών τους με χρήση εικόνων στο ορατό και το μακρινό υπέρυθρο.
▪ Θέμα: Ανάπτυξη αλγορίθμων βαθείας μηχανικής εκμάθησης (Deep Learning – CNN) για ταξινόμηση και τμηματοποίηση εικόνας στο πρόβλημα της αναγνώρισης τύπου νεφών (cloud type classification and cloud segmentation with Deep Convolutional Neural Networks using visible and thermal cameras).
➢ Χρήση εικόνων από κάμερες στο ορατό και στο υπέρυθρο φάσμα.
➢ Δημιουργία βάσης δεδομένων με annotated εικόνες με βάση τον τύπο νεφους
➢ Εκπαίδευση μοντέλων βαθέων συνελικτικών νευρωνικών δικτύων (CNN)
➢ Συγγραφή επιστημονικών εργασιών με τα αποτελέσματα των παραπάνω μεθόδων
▪ Κύριος στόχος: Εκπαίδευση μοντέλων βαθέων συνελικτικών νευρωνικών δικτύων και δημιουργία βάσης δεδομένων για την αναγνώριση ή/και τμηματοποίηση του τύπου των νεφών από all-sky- view fisheye κάμερα στο ορατό φάσμα αλλά και από θερμική wide-angle κάμερα. Οι κάμερες αυτές είναι σεταρισμένες και λειτουργούν ήδη λαμβάνοντας εικόνες ενώ το βασικό τμήμα της βάσης δεδομένων έχει δημιουργηθεί στο ορατό. Επίσης, έχουν εκπαιδευτεί CNNs στο classification πρόβλημα.
Επόμενοι στόχοι: Επίλυση προβλήματος τμηματοποίησης εικόνας για την αναγνώρισης τύπου νεφών (cloud segmentatio using CNN), Χρήση αναπαραστάσεων από θερμικές κάμερες για το πρόβλημα αναγνώρισης τύπου νεφών. Δημιουργία βάσης δεδομένων με επιπρόσθετες πληροφορίας πέραν της εικόνας (π.χ. θερμοκρασία, υγρασία, θερμική εικόνα, κτλ) για χρήση στην εκπαίδευση CNN. Συγγραφή τουλάχιστον 3 εργασιών σε περιοδικά ή συνέδρια.
Προϋποθέσεις:
• Υποψήφιος Διδάκτορας ή Μεταδιδάκτορας με αντικείμενο σχετικό με την επεξεργασία σήματος και εικόνας (ενδεικτικά αναφέρονται η ειδικότητα Μηχανικού Η/Υ και εξειδίκευση στην επιστήμη των Η/Υ ή η ειδικότητα Φυσικού και εξειδίκευση στην Ηλεκτρονική).
• Γνώσεις λειτουργίας βαθέων συνελικτικών νευρωνικών δικτύων και ανάπτυξης λογισμικού βαθείας εκμάθησης (σε matlab ή Pytorch ή Tensorflow), δηλαδή υλοποίηση δικτύων για image classification και segmentation.
• Εμπειρία στη συγγραφή επιστημονικών εργασιών (papers).
▪ Η διάρκεια της σύμβασης θα είναι περίπου 9 μήνες (μέχρι 15/10/2023) και οι μηνιαίες απολαβές θα είναι 1000 Ευρώ υπό μορφή χορήγησης υποτροφίας από τον ΕΛΚΕ Πανεπιστημίου Πατρών είτε με μπλοκάκι με αντίστοιχη καθαρή αμοιβή και μπορεί να ξεκινήσει άμεσα βγάζοντας την προκήρυξη της θέσης.
▪ Η δουλειά μπορεί να γίνεται και εξ αποστάσεως, με remote πρόσβαση στα υπολογιστικά συστήματα (PC with GPUs for deep learning) του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικής.
▪ Ο ερευνητής θα συνεργάζεται με έναν Μεταδιδάκτορα και έναν Υποψήφιο Διδάκτορα του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικής που ήδη απασχολούνται στο έργο υπό την επίβλεψη του καθηγητή κ. Γ. Οικονόμου.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Το Εργαστήριο Ηλεκτρονικής (ELLAB), με επιστημονικό υπεύθυνο τον κ. Οικονόμου, συμμετέχει στο ερευνητικό έργο
με τίτλο:
ΑΝΆΠΤΥΞΗ ΕΝΌΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΥ ΚΑΙ ΕΥΈΛΙΚΤΟΥ ΣΥΣΤΉΜΑΤΟΣ ΕΠΊΓΕΙΩΝ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΩΝ, ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΗΛΙΑΚΩΝ ΜΕΤΡΉΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΦΥΣΙΚΩΝ ΜΟΝΤΕΛΩΝ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΟΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΒΑΘΙΑΣ ΜΑΘΗΣΗΣ, DEEPSKY.
(https://deepsky-project.com/index.php/en/)
που χρηματοδοτείται στο πλαίσιο της δράσης: «ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ Β’ ΚΥΚΛΟΣ» και στο οποίο συμμετέχουν ακόμα το Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας του τμήματος Φυσικής Πανεπιστημίου Πατρών (https://www.atmosphere-upatras.gr/) και η εταιρία Irida Labs (https://iridalabs.com/).
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------