Πολιτική υποστήριξης, ανάπτυξης και αξιολόγησης του προσωπικού του ΠΠΣ
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ:
Όλοι οι διδάσκοντες του ΠΠΣ αξιολογούνται με ερωτηματολόγια που συμπληρώνουν ηλεκτρονικά οι φοιτητές στο πληροφοριακό σύστημα της ΜΟΔΙΠ του Πανεπιστημίου Πατρών. Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης κοινοποιούνται στους διδάσκοντες, και τα συγκεντρωτικά στατιστικά δημοσιοποιούνται στις Ετήσιες Εκθέσεις Εσωτερικής Αξιολόγησης του Τμήματος.
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ:
Στο Πανεπιστήμιο Πατρών λειτουργεί το Κέντρο Υποστήριξης Διδασκαλίας και Μάθησης (ΚΕΔΙΜΑ - https://ctl.upatras.gr/) που στόχο έχει να υποστηρίζει:
- το διδακτικό προσωπικό του Πανεπιστημίου Πατρών στο εκπαιδευτικό του έργο
- τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών στις σπουδές τους
- τις εξ αποστάσεως εκπαιδευτικές διαδικασίες
Το Πανεπιστήμιο Πατρών ήταν το πρώτο ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης το οποίο ίδρυσε ΚΕΔΙΜΑ (το 2016) με στόχο την επαγγελματική εξέλιξη και ανάπτυξη των μελών του διδακτικού προσωπικού και την αναβάθμιση της διδασκαλίας. Το ΚΕΔΙΜΑ προσφέρει διαφόρων τύπων προγράμματα όπως προγράμματα για συγκεκριμένες ομάδες του διδακτικού προσωπικού (λ.χ. νεοδιοριζόμενα μέλη διδακτικού προσωπικού, διδακτικό προσωπικό με σύμβαση), προγράμματα κατόπιν αιτημάτων από Τμήματα, καθώς επίσης και ad hoc προγράμματα για την εφαρμογή συγκεκριμένων μέσων, τεχνικών και μεθόδων διδασκαλίας (όπως για παράδειγμα για την αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των μελών διδακτικού προσωπικού, για την εφαρμογή συνεργατικών και φοιτητοκεντρικών μεθόδων, για την εφαρμογή καινοτόμων προσεγγίσεων όπως η ανεστραμμένη τάξη). Το ΚΕΔΙΜΑ στεγάζεται σε ειδικό χώρο με δυνατότητες για διά ζώσης, μέσω τηλεδιάσκεψης ή υβριδικά προγράμματα. Έως σήμερα έχει αναπτύξει δέκα πακέτα εκπαιδευτικού υλικού για την πανεπιστημιακή εκπαίδευση και συμμετέχει σε ευρωπαϊκά δίκτυα για την αναβάθμιση της πανεπιστημιακής διδασκαλίας. Σημειώνεται, ότι το ΚΕΔΙΜΑ είναι άμεσα συνδεδεμένο με τις διαδικασίες διασφάλισης ποιότητας αφού λειτουργεί στο πλαίσιο της Μονάδας Διασφάλισης Ποιότητας (ΜΟΔΙΠ) και ευθυγραμμίζεται με όλες τις συνιστώσες του Ενιαίου Συστήματος Διασφάλισης Ποιότητας (ΕΣΔΠ) του Ιδρύματος.
Επίσης, κάθε χρόνο το Πανεπιστήμιο Πατρών απονέμει το βραβείο εξαιρετικής Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας "ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΠΑΝΟΥΤΣΟΣ" σε ένα μέλος ΔΕΠ. Το βραβείο καθιερώθηκε: (α) για να τονίσει την πρωταρχική σημασία που δίνει το Πανεπιστήμιο Πατρών στην εξαίρετη διδασκαλία στα προγράμματα προπτυχιακών σπουδών και (β) να αναγνωρίσει εκείνα τα μέλη του, που υπηρετούν την διδασκαλία ως ιδανικό με ξεχωριστή ικανότητα και αφοσίωση. Πέραν των διδακτικών ικανοτήτων του, ο βραβευόμενος πρέπει να χαρακτηρίζεται από: (α) εξαίρετο ακαδημαϊκό ήθος, και (β) από τη συμβολή του στην ανάδειξη της κριτικής σκέψης στους φοιτητές. Στα βασικά κριτήρια αξιολόγησης περιλαμβάνονται: (α) η αξιολόγηση του διδακτικού έργου των διδασκόντων από τους φοιτητές του Τμήματος, (β) η γραπτή μαρτυρία αποφοίτων που έχουν παρακολουθήσει ένα ή περισσότερα μαθήματα του προτεινόμενου, (γ) η τεκμηριωμένη συμβολή του προτεινόμενου στην ανάπτυξη καινοτόμων διδακτικών μεθόδων, αλλά και στη χρήση σύγχρονων εκπαιδευτικών τεχνολογιών, (δ) η τεκμηριωμένη συμβολή του στη δημιουργία νέων ή στην αναδιαμόρφωση υφιστάμενων μαθημάτων που προάγουν τις διεπιστημονικές σπουδές και ειδικεύσεις, (ε) η πέραν του συνήθους συμμετοχή του στην επίβλεψη εξαιρετικών διπλωματικών ή πτυχιακών εργασιών και διατριβών, (στ) η μετάδοση ανεξάρτητης και πρωτότυπης σκέψης στους προπτυχιακούς φοιτητές, αλλά και η ενεργός συμμετοχή και καθοδήγηση των φοιτητών, (ζ) η ενεργός συμμετοχή του σε διαδικασίες ανοιχτής εκπαίδευσης, μέσω ομιλιών ή σειρών μαθημάτων, ευρέως αναγνωρισμένης ποιότητας, που απευθύνονται σε μαθητές, φοιτητές, ή επαγγελματίες επιστήμονες καθώς και το ευρύτερο κοινό, και (η) το ακαδημαϊκό ήθος που αποτελεί αυτονόητη προϋπόθεση της έννοιας του πανεπιστημιακού δασκάλου, άξιο να προβληθεί ως πρότυπο στους φοιτητές του Παεπιστημίου Πατρών.
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΡΕΥΝΑΣ:
Στο Πανεπιστήμιο Πατρών λειτουργεί το πρόγραμμα ΜΕΔΙΚΟΣ και το πρόγραμμα ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ, που έχουν ως στόχο την υποστήριξη της έρευνας των νέων μελών ΔΕΠ του ιδρύματος.
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ:
Επιπλέον, το προσωπικό του ΠΠΣ έχει τη δυνατότητα να κάνει χρήση του προγράμματος κινητικότητας Erasmus+ που λειτουργεί στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Στο πλαίσιο του Erasmus+, η επιμόρφωση προσωπικού επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στην εξοικείωση με νέες πρακτικές, στη μεταφορά τεχνογνωσίας, στην ανάπτυξη πολιτισμικών δεξιοτήτων κ.λπ. Δραστηριότητες επιμόρφωσης μπορεί να υλοποιηθούν σε συνεργαζόμενο ίδρυμα, σε επιχειρήσεις ή άλλο σχετικό φορέα του εξωτερικού σε χώρα που συμμετέχει στο πρόγραμμα Erasmus+.
Και σύμφωνα με το νόμο 4957/2022 οι καθηγητές Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ), έχουν δικαίωμα επιστημονικής άδειας με πλήρεις αποδοχές, με ανώτατο όριο έως ένα (1) ακαδημαϊκό έτος για κάθε έξι (6) έτη συνεχούς υπηρεσίας ή έως ένα (1) ακαδημαϊκό εξάμηνο για κάθε τρία (3) έτη συνεχούς υπηρεσίας.
(Η Παρούσα πολιτική Υποστήριξη Πολιτική υποστήριξης, ανάπτυξης και αξιολόγησης του προσωπικού του ΠΠΣ έχει αναρτηθεί στον κόμβο του Τμήματος: https://www.ece.upatras.gr/)