Διεθνής διάκριση φοιτητών της ερευνητικής ομάδας "Απεικόνισης Πληροφορίας και Εικονικής Πραγματικότητας" του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών

Στο πλαίσιο του 26th IEEE Conference on Virtual Reality and3D User Interfaces (ΙΕΕΕ VR 2019), που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάρτιο στην Οσάκα της Ιαπωνίας, η ομάδα VitaZ της ομάδας Απεικόνισης Πληροφορίας και Εικονικής Πραγματικότητας του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών, κατάφερε να προκριθεί στις εννέα καλύτερες ομάδες παγκοσμίως του διαγωνισμού “3D User Interfaces” και να παρουσιάσει τον έργο της στον τελικό, που έγινε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου. Πρόκειται για τους προπτυχιακούς φοιτητές, Ιωάννα Μπαλάση, Αγάπη Χρυσανθακοπούλου, Κωνσταντίνο Καλατζή, Σωκράτη Ζούρα, Μιχαήλ Παύλου, Δημήτρη Λάσκο και τον πτυχιούχο του τμήματος και ερευνητή, Δημήτρη Μπίτζα, υπό την καθοδήγηση του Αναπληρωτή Καθηγητή Κωνσταντίνου Μουστάκα.

Το σύστημα που παρουσίασαν αφορούσε την ανάπτυξη παθητικών απτικών διεπαφών (passive haptics) σε περιβάλλοντα μικτής πραγματικότητας και η επίδειξη έγινε μέσω ενός παιχνιδιού που έχει τη μορφή ενός Escape Room μικτής πραγματικότητας.

«Στόχος του εργαστηρίου μας είναι να ενθαρρύνουμε τέτοιες προσπάθειες, που κινητοποιούν τους φοιτητές σε υψηλού επιπέδου έρευνα σε συνεργασία ή άμιλλα με κορυφαία ακαδημαϊκά ιδρύματα παγκοσμίως. Ως αποτέλεσμα, υπάρχει ακόμη μια ομάδα προπτυχιακών φοιτητών που προκρίθηκε σε τελικό αντίστοιχου διαγωνισμού, που θα γίνει τον Ιούλιο στο Τόκυο (Worldhaptics 2019), ενώ εκτιμώ ότι αντίστοιχες προσπάθειες που γίνονται από συναδέλφους του εργαστηρίου μας θα έχουν σύντομα ανάλογα αποτελέσματα», τόνισε ο κύριος Μουστάκας. Από τη μεριά των συμμετεχόντων φοιτητών, ερωτηθέντες για την εμπειρία τους στον παγκόσμιο διαγωνισμό τόνισαν πως πέρα από τα οφέλη που αποκόμισαν από την ομαδική συνεργασία και την πρωτόγνωρη εμπειρία της συμμετοχής σε ένα έργο από την αρχική ιδέα έως την υλοποίηση και την αναγνώριση διεθνώς, αποτέλεσε και μια τεράστια ευκαιρία να γνωρίσουν τις τελευταίες τάσεις της τεχνολογίας.

H προσπάθεια της ομάδας υποστηρίχτηκε από την Ομάδα Απεικόνισης Πληροφορίας και Εικονικής Πραγματικότητας, το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών, καθώς επίσης και από τις εταιρίες Ultrahaptics και UniSystems.

Για περισσότερες πληροφορίες, πολυμεσικό υλικό, αλλά και το κείμενο της εργασίας, μπορείτε να ανατρέξετε στους παρακάτω συνδέσμους.

 

Επικοινωνια

Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών

Πολυτεχνική Σχολή

Πανεπιστήμιο Πατρών

Επικοινωνία

Προπτυχιακά:

Τηλ. 2610 996418-6420-6423-6419

secretary-students[at]ece.upatras.gr

Μεταπτυχιακά:

Τηλ. 2610 996422 - 6493

secretary-graduate[at]ece.upatras.gr