ΕΠΕΙΓΟΝ! Ενημέρωση για την συνέχιση της διδασκαλίας (από απόσταση)

Aγαπητές/τοί Φοιτήτριες/τές,

Ελπίζω το μήνυμα μου να σας βρίσκει όλους καλά και υγιείς!

Όπως γνωρίζετε βρισκόμαστε σε μια πολύ ιδιαίτερη και έκτακτη κατάσταση σε παγκόσμια κλίμακα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Ο τομέας της εκπαίδευσης (και ιδιαίτερα της τριτοβάθμιας) έχει πληγεί, λόγω της αναστολής των μαθημάτων στην τάξη, για προληπτικούς λόγους.

Το Πανεπιστήμιο Πατρών, αμέσως μετά την εμφάνιση του προβλήματος, προχώρησε με εντατικούς ρυθμούς στην προετοιμασία αντιμετώπισης των συνεπειών της διακοπής της εκπαιδευτικής διαδικασίας με την οργάνωση ενός καλά επεξεργασμένου σχεδίου για την εφαρμογή και χρήση από τα Τμήματα μεθόδων σύγχρονης και ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης (από απόσταση), προκειμένου να συνεχιστεί κατά τον δυνατόν καλύτερα η εκπαιδευτική διαδικασία. Τα εργαλεία τηλεκπαίδευσης που επελέγησαν κατ’ αρχήν είναι το Skype for Business (SfB) για την σύγχρονη (online) τηλεκπαίδευση και το eclass για την ασύγχρονη τηλεκπαίδευση. Το Τμήμα μας συμμετέχει ενεργά και με την ιδιαίτερη και σημαντική τεχνογνωσία μελών του σ’ αυτήν την ιδρυματική προσπάθεια.

Στο πλαίσιο αυτό δίνονται συνεχώς σχετικές πληροφορίες στην ακαδημαϊκή κοινότητα με σκοπό την προετοιμασία των Τμημάτων για την μετάβαση από την δια ζώσης διδασκαλία στην διδασκαλία από απόσταση.

Χθές σε συνάντηση των μελών ΔΕΠ πάρθηκαν σχετικές αποφάσεις σχετικά με τον τρόπο που θα εφαρμόσει το Τμήμα την διδασκαλία από απόσταση και εκτιμήθηκαν όλες οι δυνατότητες που υπάρχουν για την κατά το δυνατόν αναπλήρωση των ήδη χαμένων ωρών διδασκαλίας, αλλά της συνέχισης της εκπαιδευτικής διαδικασίας με τον πλέον αποδοτικό τρόπο. Εκτιμήθηκαν, επίσης, και οι δυσκολίες και περιορισμοί που υπάρχουν, όπως πχ. στις περιπτώσεις της εργαστηριακής εκπαίδευσης, όπου απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία των φοιτητών και η εκτέλεση εργαστηριακών ασκήσεων στον πάγκο, κάτι που δεν μπορεί να υλοποιηθεί με διδασκαλία από απόσταση. Την ερχόμενη Τρίτη θα υπάρξει Συνέλευση του Τμήματος για επί μέρους αποφάσεις που θα σας γνωστοποιηθούν άμεσα.

Όλο το προσωπικό του Τμήματος θα κάνει οτιδήποτε είναι δυνατόν ώστε να αντιμετωπισθούν οι αρνητικές συνέπειες αυτού του μεγάλου προβλήματος και προετοιμάζεται για την σταδιακή εφαρμογή της διδασκαλίας από απόσταση, αμέσως από την επόμενη εβδομάδα, ακολουθώντας πάντα και τις κεντρικές οδηγίες/αποφάσεις του Πανεπιστημίου. 

Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι η δια ζώσης διδασκαλία και επαφή διδάσκοντα-διδασκόμενου είναι αναντικατάστατη, αλλά με την βοήθεια της σχετικής τεχνολογίας (που είναι και βασικό αντικείμενο της επιστήμης μας), μπορούμε να περιορίσουμε τις απώλειες, κατά το δυνατόν. Γι’ αυτό ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΣΤΕ ΣΥΝΕΧΩΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΣΑΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ eclass ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ ΑΠΟ ΑΠΟΣΤΑΣΗ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ. Παραμείνετε κοντά στο Τμήμα και τα μαθήματα σας.

Σας εύχομαι, αυτήν την δύσκολη στιγμή, υγεία, υπομονή και προφύλαξη των εαυτών σας, των δικών σας και του κοινωνικού συνόλου, μένοντας σπίτι.

Σταύρος Α. Κουμπιάς

Πρόεδρος ΤΗΜ&ΤΥ

© Δικαιώματα HMTY 2020. Σχεδιασμός και ανάπτυξη από ΚΥΠΕΣ