Τρίτη, 15 10 2019

Κουμπιάς Σταύρος

 

Σταύρος Κουμπιάς, Καθηγητής

Τομέας Ηλεκτρονικής και Υπολογιστών

Koubias 070409 120956
  Dipl.-El.-Eng.,Dr.-El.-Eng. (University of Patras)
   
Ιστοσελίδα: http://www.apel.ece.upatras.gr/koubias
τηλ: +30-2610-996427
fax: +30-2610-996818
e- mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Google  Scholar: http://scholar.google.com/citations?user=jfpHh_UAAAAJ 

Βιογραφικό Σημείωμα

Καθηγητής 
Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών
Πανεπιστημίου Πατρών
Πρώην Πρύτανης Πανεπιστημίου Πατρών
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

O Δρ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Σταύρος Α. Κουμπιάς, είναι Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών,Διευθυντής του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικών Εφαρμογών (2008-σήμερα), Αναπληρωτής Πρόεδρος (2001-2003) και Πρόεδρος του Τμήματος (2015-σήμερα), Πρύτανης τουΠανεπιστημίου Πατρών (2006-2010). Καθηγητής του ΤΕΙ Πάτρας (1988-1990)κατόπιν μετακλήσεως και συνεργαζόμενος ερευνητής του Ινστιτούτου Βιομηχανικών Συστημάτων (ΙΝΒΙΣ) του ΕΚΑΘΗΝΑ (1998-σήμερα)

Έχει πολυετή ακαδημαϊκή και ερευνητική εμπειρία. Το γνωστικό αντικείμενο της εκπαιδευτικής και ερευνητικής του δραστηριότητας καλύπτει τους τομείς των προηγμένων κατανεμημένων συστημάτων βιομηχανικής  αυτοματοποίησης, των προηγμένων ενσύρματων-ασύρματων δικτυακών συστημάτων πραγματικού χρόνου και των προηγμένων μικροϋπολογιστικών και ενσωματωμένων συστημάτων. 

Έχει δημοσιεύσει πάνω από 200 επιστημονικές εργασίες σε έγκριτα διεθνή και ελληνικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων, και το ερευνητικό του έργο έχει αναγνωρισθεί διεθνώς. Έχει ευρείες επιστημονικές συνεργασίες και έχει συμμετάσχει ως επιστημονικός υπεύθυνος ή μέλος ερευνητικών ομάδων σε μεγάλα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά προγράμματα Έρευνας και Άνάπτυξης, καθώς και σε ευρωπαϊκά προγράμματα εκπαιδευτικών ανταλλαγών. Ήταν Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ποιότητας (2003-2005) για την Ανάπτυξη (ΕΣΠΑ) στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Μέλος της Περιφερειακής Συμβουλευτικής Επιτροπής της  ΠΔΕ για την Έρευνα, Εκπαίδευση και Καινοτομία και συντονιστής της (2011-2014). Είναι μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας (ΠΣΕΚ) της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Είναι μέλος της ΙΕΕΕ και το διάστημα 2008-2010 ήταν Member-at-Large for the Administrative Committee of the ΙΕΕΕ Industrial Electronics Society. 

 

Ώρες γραφείου για φοιτητές: 
Καθημερινά (εκτός Παρασκευής): 10.00-13.00
(εκτός των ωρών διδασκαλίας των μαθημάτων μου, δηλ. Δευτέρα 12μμ-2μμ. και Τετάρτη, 12μμ-2μμ.)

Διδασκαλία

Μικροϋπολογιστές & Μικροσυστήματα Ι
Μικροϋπολογιστές & Μικροσυστήματα ΙΙ
Προηγμένοι Μικροεπεξεργαστές
Κατανεμημένα Ενσωματωμένα Συστήματα Πραγματικού Χρόνου
Βιομηχανικά Δίκτυα Υπολογιστών

 

Ο Σταύρος Α. Κουμπιάς γεννήθηκε στη Χίο το 1953. Αποφοίτησε από το 1ο Γυμνάσιο Αρρένων Χίου το 1971 και είναι διπλωματούχος (1976) του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και κάτοχος διδακτορικού διπλώματος (1982) από το ίδιο τμήμα. Σήμερα είναι Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών και είναι Διευθυντής του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικών Εφαρμογών του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών (2008-σήμερα). Τα διαστήματα Σεπτ.2001-Αύγ.2003 και Σεπτ.2005-Αύγ.2007 έχει υπηρετήσει ως Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών, ενώ από τον Νοέμβριο 2016 είναι Πρόεδρος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών. Τέλος, είχε εκλεγεί ως Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών για το διάστημα 2006-2010.

Έχει πολυετή ακαδημαϊκή και ερευνητική εμπειρία. Από το 1976 έως σήμερα, έχει υπηρετήσει σταδιακά στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών σε θέσεις ερευνητή και μέλους ΔΕΠ. Επίσης, κατά το διάστημα 1984-1990 έχει υπηρετήσει στο ΤΕΙ Πάτρας ως Καθηγητής.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου 2001-2003 ήταν ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Κέντρου Λειτουργίας Δικτύων του Πανεπιστημίου Πατρών που υποστηρίζει περίπου 25.000 χρήστες. Κατά την διάρκεια της θητείας του ως Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρων, οραματίσθηκε και διεκδίκησε ιδρυματικό έργο μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση» για την πλήρη ψηφιακή (αναδι-)οργάνωση του Ιδρύματος. Τελικά, το εν λόγω έργο με τίτλο «Το Ψηφιακό Άλμα του Πανεπιστημίου Πατρών: Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες μίας Στάσης» εγκρίθηκε τον Αύγουστο 2010 και άρχισε η υλοποίηση του το 2012 με Επιστημονικό Υπεύθυνο τον ίδιο. Στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη ηλεκτρονικών υπηρεσιών μιας στάσης στο Πανεπιστήμιο Πατρών προς όλους τους συναλλασσόμενους με αυτό, ήτοι τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας (μέλη ΔΕΠ, φοιτητές, εργαζόμενοι), εξωτερικούς συναλλασσόμενους (π.χ. προμηθευτές, οποιοδήποτε απλό πολίτη) και λοιπούς εξωτερικούς φορείς (π.χ. ΥΠΔΒΜΘ και ΕΛ.ΣΤΑΤ).

Το γνωστικό αντικείμενο της εκπαιδευτικής και ερευνητικής του δραστηριότητας καλύπτει τους τομείς των προηγμένων κατανεμημένων συστημάτων βιομηχανικής  αυτοματοποίησης, των προηγμένων ενσύρματων-ασύρματων δικτυακών συστημάτων πραγματικού χρόνου και των προηγμένων μικροϋπολογιστικών και ενσωματωμένων συστημάτων. Συγκεκριμένα, τα κύρια επιστημονικά του ενδιαφέροντα ευρίσκονται στις περιοχές των ενσωματωμένων (κατανεμημένων) συστημάτων πραγματικού χρόνου, επικοινωνιακών πρωτοκόλλων, προηγμένων ενσύρματων και ασύρματων βιομηχανικών δικτυακών συστημάτων, κατανεμημένων ασύρματων δικτύων αισθητήρων, πρωτοκόλλων δρομολόγησης, τεχνικών διαχείρισης ισχύος για ασύρματους δικτυακούς κόμβους, προηγμένων βιομηχανικών δικτυακών δομών για εφαρμογές C2Β/Β2Β (χρήση οντολογιών, web-services, βιομηχανικών GRID), προηγμένων διαλειτουργουσών βιομηχανικών δικτυακών δομών, διαλειτουργούντων ετερογενών δικτυακών συστημάτων, προηγμένων δικτυακών συστημάτων αυτοματοποίησης κτιριακών διαδικασιών και βιομηχανικών συστημάτων μηχανικής όρασης με υπολογιστή.

Έχει δημοσιεύσει πάνω από 200 επιστημονικές εργασίες σε έγκριτα διεθνή και ελληνικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων, είναι συγγραφέας ενός βιβλίου και έχει συμμετάσχει στην συγγραφή και μετάφραση άλλων, ενώ παράλληλα έχει επιμεληθεί την έκδοση αριθμού διδακτικών σημειώσεων. Το ερευνητικό του έργο έχει αναγνωρισθεί διεθνώς, όπως προκύπτει από τις σχετικές αναφορές σε αυτό.

Έχει ευρείες επιστημονικές συνεργασίες και έχει συμμετάσχει ως επιστημονικός υπεύθυνος ή μέλος ερευνητικών ομάδων σε μεγάλα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά προγράμματα Έρευνας και Άνάπτυξης, καθώς και σε ευρωπαϊκά προγράμματα εκπαιδευτικών ανταλλαγών. Ήταν

Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ποιότητας (2003-2005) για την Ανάπτυξη (ΕΣΠΑ) στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Μέλος της Περιφερειακής Συμβουλευτικής Επιτροπής της  ΠΔΕ για την Έρευνα, Εκπαίδευση και Καινοτομία και συντονιστής της (2011-2014). Το διάστημα 2008-2010 ήταν Member-at-Large for the Administrative Committee of the ΙΕΕΕ Industrial Electronics Society.